Ugrás a tartalomhoz

Hosszútávú karrierrel és akadémiai képzési szemlélettel várja a debreceni egyetemistákat az IdomSoft

A Debreceni Egyetem által szervezett Informatikai Szakmai Napokon az IdomSoft szakértői online előadásokon ismertették, milyen sok területen és eszközön keresztül segíti az állampolgárok és a hatóságok munkáját az informatikai cég. Míg Sterbinszky Ádám a nyíregyházi Rendvédelmi Fejlesztési Ágazat részéről mutatta be az IdomSoft fejlesztéseinek rendőri intézkedésekben betöltött szerepét, Bors Dávid bevezetőjét követően Balog Zsolt azt fedte fel, hogyan cáfolnak rá a megújuló, online adatkezelést támogató szoftverek az állami fejlesztések dinamikájáról szóló sztereotípiákra.

Több száz egyetemi hallgatónak tartottak előadásokat április 7-én az IdomSoft munkatársai a Debreceni Egyetem felkérésére. Az Informatikai Szakmai Napokon ezúttal online formában bővíthették szakmai tudásukat a pályaválasztás előtt álló fiatalok, akiket az IdomSoft hosszútávú, stabil karrierút lehetőségével vár.

Nap mint nap használjuk az IdomSoft termékeit

A több mint 500 fős IT vállalat szakértői közül az alkalmazásfelügyeletet vezető Bors Dávid ismertette a fő víziót: visszaadni az állampolgároknak az időt, hogy azzal foglalkozzanak, amivel szeretnének. Erre a jövőképre épülnek a közigazgatást és az állami szférát számtalan helyen érintő IdomSoft-fejlesztések, melyek elsősorban az állampolgárok ügyintézését szolgálják. Mint azt Bors Dávid is kiemelte, a legtöbb állampolgár számtalanszor találkozik a cég szoftvereivel, sokszor anélkül, hogy tudna róla – például az Ügyfélkapu vagy az elektronikus személyi igazolvány használata során. Bemutatta az üzemeltetés felépítését, külön kiemelve az áprilisban induló Alkalmazás Üzemeltetési Központ (AOC) működését, mely kiváló karrier belépési pont pályakezdő informatikusok számára.

A technológiai divízió vezetője, Balog Zsolt fontosnak tartotta kiemelni a lelkes pályaválasztók toborzását megnehezítő előítéleteket is: az állami rendszereket sokan még mindig elavultnak, idejétmúltnak tartják, aminek természetesen több esetben lehet is alapja, hiszen ezek többsége sok éve fáradhatatlanul szolgál. Az IdomSoft azonban teljes értékű szoftveres szolgáltatóként nap mint nap rácáfol az fejlődésképtelenségről szóló tévhitekre, hiszen a már réginek mondható rendszerek elemeit folyamatosan cseréli piaci mértékkel mérve is új megoldásokra. A cég törekvései közt az egyik legfőbb szerepet az állandó megújulás, az európai szinten is frissnek számító műszaki megoldások integrálása kapta, ami egy sokat bizonyított módszertan, az agilis transzformáció keretében valósul meg.

Mindennapos szerep a rendőrök munkájában

Az IdomSoft a hatósági intézkedések támogatásában is szerteágazó feladatokat teljesít. 1992 óta segíti a magyar rendőrség mindennapjait, amiről a nyíregyházi Rendvédelmi Fejlesztési Ágazat vezető tesztelője, Sterbinszky Ádám mesélt bővebben. Előadásából kiderült, hogy a szoftverfejlesztő cég – 1999 óta országos szinten – gyakorlatilag mindenütt ott van a rendőrség munkájában, a rendőrségi portáltól kezdve a pandémia kapcsán lefejlesztett karanténellenőrző mobilalkalmazásig. A NOVA.Mobil nevű fejlesztés segítségével a rendőrök a telefonjukat használva igazoltathatnak, a RUTIN nevű applikáció pedig egyfajta „rendőrségi Waze-ként” útinformációkkal és navigációval látja el őket. De az IdomSoft fejlesztései működtetik a traffipaxokat is, vagy épp azt az elektronikus felületet, ahol a gyorshajtási bírságunkat fizetjük be.

A cég munkáiban napról napra több helyen fedezhető fel a mesterséges intelligencia is; aktuálisan például a MIA chatrobot tökéletesítése zajlik, amely az ügyfélszolgálati kérdések rendezését és az állampolgárok eligazítását teszi gyorsabbá és hatékonyabbá.

A Debreceni Egyetem szakmai napján a hallgatóknak lehetőségük volt a HR standon is feltenni kérdéseiket; nem csupán az IdomSoft működéséről kaphattak átfogó képet, de azt is megtudhatták, hogy a cég az IT-érdeklődésű jelentkezőkön túl más, például projektmenedzsment vagy akár jogi területen mozgó fiatalokat is vár. Egyfajta akadémiai képzési szemlélettel invitálja a pályakezdőket, akik magas színvonalú munkakörnyezettel és megoldásorientált gondolkodásmóddal körülvéve építhetnek stabil, minőségi karriert.

Az IdomSoft Zrt. magas szintű informatikai rendszerek fejlesztője és üzemeltetője. A NISZ Zrt. ügyfélközpontú fejlesztések mellett elkötelezett leányvállalataként vezető szerepet tölt be országos jelentőségű informatikai fejlesztésekben.