Ugrás a tartalomhoz

Választások és népszavazások informatikai háttere

Az IdomSoft és szakmai elődje az 1999-es megalakulása óta szerepet vállalt az összes azóta megtartott parlamenti, önkormányzati és EP-választás, valamint népszavazás lebonyolításában, informatikai támogatásában. Mindez magában foglalja a választási eseményeket teljes körűen kiszolgáló alkalmazások fejlesztését, a közvélemény számára nyilván kevésbé látványos, ám annál több munkával járó választási előkészületeket, az országos főpróbák és a választások, illetve népszavazások átfogó informatikai támogatását, a nemzeti választási rendszer fejlesztését és üzemeltetését.

Érdekesség, hogy a társaság jó néhány, ma is e területen tevékenykedő munkatársa már az 1989-es úgynevezett „négy igenes” népszavazás óta foglalkozik választási informatika fejlesztéssel. Kell is a tapasztalatuk, mert kevesen gondolnak bele, hogy választások alatt nemcsak a négyévenkénti országgyűlési – valamint az ötévente tartandó helyi és nemzetiségi önkormányzati –, továbbá Európai Parlamenti választásokat értjük, hanem azokat a jellemzően időközi önkormányzati képviselő és polgármester választásokat is, melyek minden egyes esztendőben százas (!) nagyságrendben fordulnak elő. Választásokat tehát nem kizárólag a klasszikus értelemben vett választási években tartanak Magyarországon.

Az IdomSoft közelmúltjában a 2014-es év bizonyult – választási szempontból – „a nagy kihívás” évének. Ekkor négy nagy országos (országgyűlési, önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és Európai Parlamenti) választás lebonyolítását kellett informatikailag és módszertanilag támogatni egy teljesen új jogszabályi és intézményi környezetben, melyhez a társaság a Nemzeti Választási iroda megrendelésére kifejlesztette a Nemzeti Választási Rendszer (NVR) elnevezésű új választási informatikai rendszert.

Ez a rendszer az állandó és az időszakosan jelentkező választási igazgatási feladatokat támogatja, ezzel folyamatosan segítve a helyi és területi választási irodákat, illetve a Nemzeti Választási Iroda munkatársait tevékenységük ellátásában.

A rendszer az azóta eltelt esztendőkben lebonyolított valamennyi választási eseményt sikeresen szolgálta ki. A választópolgárok nyilvántartásától, értesítésétől kezdve a központi és szavazóköri névjegyzékek folyamatos vezetésén és a választásnapi feladatok támogatásán át az előzetes és végleges eredmények megállapításáig, sőt egészen a jogorvoslatok lekövetéséig, a választási archívum vezetéséig. Mi több, a jelöltekkel kapcsolatos nyilvános adatok kezelése, illetve a képviselő nyilvántartás is az NVR része. A Nemzeti Választási Iroda hivatalos honlapján publikálja a választások adatait, információit – e portált is az NVR tájékoztató rendszere táplálja folyamatosan frissülő választási adatokkal.

Az NVR összességében hozzájárul a választás tisztaságának megőrzéséhez, a választási alapelvek érvényesüléséhez, az eredmények gyors és pontos megállapításához.