Központi Kormányzati Szolgáltatás BUSZ (KKSZB)

A Központi Kormányzati Szolgáltatás Busz (KKSzB) nevű központi elektronikus ügyintézési szolgáltatás kialakításával megteremtődött a csatlakozott nyilvántartásokkal való adatkapcsolatok tekintetében a mai „pókhálószerű” architektúra szabványos működésen alapuló, szolgáltatásbusz logikájú, rugalmas, átlátható, üzembiztos megoldással való kiváltási lehetősége.

A KKSzB garantálja, hogy a célhoz és jogalaphoz kötöttség vizsgálata továbbra is a csatlakozott nyilvántartásokat vezető szervek felelősségi körében maradjon. A rajta keresztül történő kommunikációk üzeneteibe nem néz bele, azokat zárt borítékként kezeli, és egyszerűen implementálható, https protokoll feletti azonosítási és címzési metodikájának köszönhetően nem lassít az adatkapcsolatokon, viszont azokat egyszerűen menedzselhetővé és transzparenssé teszi.

Webes felületeinek, a Rendszer-felhatalmazási Nyilvántartásnak és a Szolgáltatás Katalógusnak köszönhetően megvalósulhat a magyar közigazgatásban a rendszer-rendszer kapcsolatok kialakításának egységes, letisztult felületeken történő kezelése, adminisztrációja.
A KKSzB a hozzá csatlakozott állami szerveken túl a piaci szereplők számára is lehetővé teszi, hogy a jogszabályokban meghatározott adateléréseket, szolgáltatásokat modern felületek segítségével, egy csatlakozási ponton, KKSzB-n keresztül érjék el.

A témával, illetve a csatlakozással kapcsolatos kérdéseiket a kkszb@idomsoft.hu e-mail címen várjuk.

Csatlakozás

Szolgáltatás katalógus

A KKSzB rendszeren keresztül aktuálisan elérhető szolgáltatások listáját tartalmazó alkalmazás. A felületen keresztül az egyes szolgáltatások metaadatainak megismerésére, interfészleírásainak letöltésére van lehetőség.

https://szolgkat.kkszb.gov.hu

Dokumentumok

Csatlakozáshoz szükséges dokumentációk:

Szabályzat:

Rendszerdokumentációk, felhasználói segédletek:

Tanúsítványok

Amennyiben kliensként szeretne kapcsolódni a KKSZB szolgáltatóhoz kérjük vegye fel megbízható webserver tanúsítványként a KKSZB rendszerhez kiadott tanúsítványokat:

Az integrációs teszt környezetben:

Az éles környezetben:

Amennyiben szolgáltatóként szolgáltatást fejleszt kérjük fogadja el a KKSZB rendszer kliens tanúsítványát megbízhatónak:

2019 szeptember végén lejáró érvényességű tanúsítvány miatt kérjük töltse le és telepítse fel teszt környezetébe az új tanúsítványt!

Az integrációs teszt környezetben: kkszb-int-auth-cert.cer

Az éles környezetben: kkszb-prod-auth-cert.cer