Állami Alkalmazás-Katalógus (ÁAK)

A kormányzat 2017 tavaszán határozott (1238/2017. (IV. 28.) Korm. határozat) az állami érdekű szoftverfejlesztéseket támogató egységes Állami Alkalmazás-fejlesztési Környezet és az ehhez kapcsolódó állandó nyilvántartás, az Állami Alkalmazás-katalógus létrehozásáról.

A közelmúltban kihirdetett, az egységes Állami Alkalmazás-fejlesztési Környezet működéséről és az Állami Alkalmazás-katalógusról, valamint az egyes kapcsolódó kormányrendeletek módosításáról szóló 314/2018. (XII.27.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) teremti meg azt a szabályozási környezetet, amely biztosítja, hogy a jövőben az állami célú alkalmazásfejlesztések, az erre a célra létrehozott egységes állami követelmények mentén, szabályozott módszertan szerint működő fejlesztői környezetben valósuljanak meg, minden érintett szereplő számára hozzáférhetően.

Az Állami Alkalmazás-katalógus a párhuzamos, indokolatlan állami fejlesztések megelőzését is szolgálja. A Katalógus célja nem csupán egy pillanatfelvétel bemutatása a közigazgatási szoftverekről, alkalmazásokról, hanem folyamatosan naprakész információk biztosítása azok állapotáról. Elkerülhetetlen egy olyan, működést támogató nyilvántartás létrehozása, amely lehetővé teszi, hogy az állami érdekből – állami megrendelésre – fejlesztett alkalmazások köréről az állam és annak szervezetei mindenkor naprakész információkkal rendelkezzenek. Mindezek révén könnyen kereshetőek lesznek az állami tulajdonban lévő szoftvertermékek, funkciójuk és egyéb további szempontok alapján.

Azokat a szoftvereszközöket kell az Alkalmazás-katalógusba feltölteni, amelyek az állami intézmények kötelező és vállalt feladatellátására vagy működésének támogatására lettek kifejlesztve. Tehát a katalógus nem az intézményeknél meglévő operációs rendszer és irodai alkalmazáscsomag, illetve egyéb, kereskedelmi szoftver nyilvántartására irányul, hanem a szakmai alapfeladatok ellátására és működéstámogatásra fejlesztett állami célú szoftvermegoldások nyilvántartásba vételére.

Az Állami Alkalmazás-katalógussal kapcsolatos feladatok részleteiről (pl. kinek kell regisztrálni, ill. milyen alkalmazásokat és kinek kell berögzíteni a katalógusba) készített ÁAK tájékoztató és a katalógusba történő feltöltéshez készített Módszertani útmutató letölthető az Elektronikus Ügyintézési Felügyelet honlapjáról:
https://euf.gov.hu/aak

Az Állami Alkalmazás-katalógus eléréséhez jogszabályi kijelölés és előzetes regisztráció szükséges.
A regisztrációs adatlap letöltése.

Az Állami Alkalmazás-katalógus (ÁAK) weboldalai az érintett állami intézmények által benyújtott regisztrációs adatlapon bejelentett publikus IP címekről érhetők el. Az ÁAK weboldalak a Kormányzati Hitelesítés Szolgáltató (NISZ GOVCA) weboldal-hitelesítő tanúsítványát használják, melyet a Microsoft Internet Explorer, az Edge és Microsoft Windows operációs rendszeren a Chrome böngésző fogad el megbízhatónak. Ezektől eltérő technikai környezetben a böngésző tanúsítvány problémára utaló figyelmeztetést jeleníthet meg. Ebben az esetben importálható a megbízható hitelesítés-szolgáltatók közé a böngészőbe a NISZ GOVCA Főtanúsítvány Kiadó (Root CA – SSL Titkosító Tanúsítványkiadó 2014).

Az Állami Alkalmazás-katalógus információs weboldalai és az ÁAK alkalmazás bejelentkezési felülete ezen az oldalon keresztül érhető el a regisztrációs után, az adatlapon megadott publikus IP címekről (alapesetben a publikus internetről nem érhető el):
https://info-aak.aafk.gov.hu