Ugrás a tartalomhoz

5G alapú szélessávú készenléti (PPDR BB) szolgáltatás biztosítása az EU-s külső (schengeni) határon
[Establishing 5G based Public Protection and Disaster Relief broadband (PPDR BB) services on the EU external (Schengen) border]

Az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósított projekt célja az ukrán-magyar schengeni határszakaszon 5G alapú infrastruktúra kiépítése, és azon védett, katasztrófatűrő mobilhálózat kialakítása annak érdekében, hogy az állami mentőszolgálat és a rend- és határvédelem egységei számára valós idejű hang/adat/kép/videó továbbítási szolgáltatás kerüljön kialakításra közfeladataik ellátásához. A projektnek kiemelkedő az EU-s biztonsági és határvédelmi jelentősége.

 A projektben érintett magyar-ukrán külső schengeni határterületen jelenleg nincs 5G lefedettség, más mobil szélessávú szolgáltatás sem elérhető megfelelő minőségben. Az elérhető védett Egységes Digitális Távközlő-rendszer hálózat pedig csak hang és keskenysávú adat továbbítására alkalmas (2G szint).

A késlekedésmentes információáramlás érdekében a schengeni határok megerősítése kommunikációs technológiai oldalon is elengedhetetlen. Szükséges olyan 5G alapú katasztrófatűrő- mobilhálózat kialakítása, amely képes valós idejű kommunikációt biztosítani szélessávú hang/adat/kép/videó továbbítási szolgáltatással, kiterjedt lefedettséggel, kiemelt rendelkezésre állással, nagy (gigabites) sávszélességgel és megbízhatósággal közcélú (egészségügyi, rend- és határvédelmi) feladatokat ellátó állami hatóságok, szervek (kiemelten a rendőrség-határőrség, illetve a mentőszolgálat) egységei számára az érintett külső schengeni határvonalon. A projekt kiemelkedő jelentőséggel bír aktuálisan az ukrán-orosz konfliktus fényében. A szélessávú szolgáltatás megjelenése erősíti az Európai Unió biztonsági, schengeni határvédelmi kiemelt célkitűzéseinek elérését, ezzel emelve állampolgárainak biztonságérzetét és kiszolgálva egyéb (pl. gazdasági) igényeket is.

A projekt végeredményeként infrastrukturális oldalon kiépül a 136,7 km hosszú magyar-ukrán határvonalat és annak 20 km-es magyar határsávját lefedő 17 db 5G bázisállomás, valamint a szolgáltatás működéséhez elengedhetetlen 5G Core hálózat.

A felhasználás elsődleges területei az egészségügyi szolgáltatás, a rend- és határvédelem lesznek, ezeken a területeken az IdomSoft által projekt keretében legalább 15 db 5G alapú use case kerül majd kidolgozásra. A projekt keretében az IdomSoft tesztelési feladatokat is ellát.

A projekt befejezési dátuma: 2025.12.31

 

2023.01.01. Projekt kezdés

A projekt 2022-ben elnyerte az Európai Unió támogatását, így a Pro-M által vezetett konzorcium és az European Health and Digital Executive Agency (HADEA) megköthette a támogatási szerződést.

A támogatási szerződés alapján a projekt munka 2023. január 1-ével megkezdődhetett, amely első lépéseként 2023. február 28-án projektindító értekezlet zajlott le.

Az Európai Unió társfinanszírozásával logó