Ugrás a tartalomhoz

Automatikus Közigazgatási Döntéshozatali (AKD) rendszer SZEÜSZ kialakítása

A projekt célja egy, az állam által központilag szolgáltatott Automatikus Közigazgatási Döntéshozatali (AKD) rendszer (SZEÜSZ) létrehozása (a továbbiakban: AKD szolgáltatás), amelynek ügyintézési folyamatba építésével egy közigazgatási ügy elindítása és lezárása közötti ügyintézési lépések emberi beavatkozás nélkül történhetnek meg.

Az AKD szolgáltatás megközelítése, hogy standard folyamatleírásra épülve egy workflow motor segítségével lesz képes a folyamatok és döntési szabályrendszer gépi végrehajtására. A kialakításra kerülő AKD szolgáltatás alkalmas lesz arra, hogy egy tetszőleges bonyolultságú és belső logikájú döntési folyamatot a feldolgozandó adatok (pld. beérkező strukturált űrlapok) tartalmától függően vigyen végig minden további fejlesztői kapacitás igénye nélkül. A folyamatok automatizálásának eredményeként, informatikai alkalmazás által – lekövethető algoritmus szerint – kerülnek végrehajtásra a korábban emberi közreműködés útján elvégzett műveletek. Ebből adódóan a folyamatban a humánerőforrás használatának aránya csökken, emberi beavatkozás nélkül valósul meg a döntéshozatal, amely növeli a kiszámíthatóságot, valamint csökkenti a korrupciós lehetőségek számát.

A folyamatok minél nagyobb arányú gépi automatizálásával a projekt központi elemeként egy olyan elbíráló, döntéstámogató modul jön létre, amely az ügytípus beazonosítását követően automatikusan képes döntést hozni a szükséges információk rendelkezésre állása esetén.

A projekt eredményeként konkrét futtatható, kiterjeszthető és továbbfejleszthető informatikai szolgáltatás készül el (SZEÜSZ/KEÜSZ).

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.06.30.