Megvan a siker tudományos képlete

Mindenki elgondolkodott már azon, hogy vajon miért keresnek a focisták több százszor annyi pénzt, mint például a saját pályájukon hasonlóan sikeres tanárok. Vagy mi lehet az oka annak, hogy egy könyvből világsiker lesz, míg sok millió másikból csupán néhány tucat példányt adnak el. Esetleg azon, hogy meg lehet-e állapítani előre, hogy ki nyeri majd a zenei tehetségkutatót?

Barabási Albert László legújabb könyvében arra keresi a választ, hogy mi a siker titka. Ezt nem az önsegítő self-help könyvek módszereit követve teszi, hanem a legfrissebb hálózat-elméleti kutatásaira alapozva, úgynevezett science-help stílusban. De nem kell megijedni, egyetlen függvény vagy matematikai képlet sincs a könyvben. Minden megállapításról közérthető és nagyon olvasmányos stílusban ír.

A szerző öt törvényre fűzi fel a mondanivalóját. Az első törvényben rögtön megállapítja, hogy a teljesítmény ugyan vonzza a sikert, de ha a teljesítmény nem mérhető pontosan, akkor a sikert a hálózatok, azaz a személyes kapcsolati háló határozzák meg.

A kortárs művészet tipikusan nem mérhető teljesítmény. Az 1970-es évek végén két graffitis jó barát, két éven keresztül fújkált a manhattani sikátorok falára. Ezzel meglehetősen ismertek lettek. Aztán a barátok különváltak, ám egyikük, Al Diaz neve ma is közismert a New York-i művész körökben.

A másikuk már réges-régen halott. Heroin túladagolás végzett vele, mindössze 27 évesen, még 1988-ban. Az egyik „Névtelen” képét, egy festékszóróval fújt, hatalmas koponyát nemrég árverezték el egy aukción. A művészt Jean-Michel Basquiatnak hívták. A vevő 110 és fél millió dollárt fizetett a képért.

Hogy mi volt a különbség a két hasonlóan tehetséges művész között, akiknek szinte meg sem lehetett különböztetni a munkáit egymástól? Mindössze annyi, hogy Diaz magányos alkotó volt, míg Basquiat állandóan társaságba járt. Kifejezetten kereste a művészek, galériások, befolyásos műkedvelők társaságát. Akik aztán be is vezették a kortárs művészek zárt világába, így a korábban hajléktalan tinédzser két év alatt befutott művész lett és a kortárs művészet ikonjává vált.

Egy másik kutatásban Barabási és munkatársai majd 4500 könyvet vizsgáltak meg a New York Times Bestseller listájáról, hogy megnézzék, van-e bennük valami közös, ami alapján előre lehet tudni, hogy sikeresek lesznek. A statisztikai adatok alapján kidolgoztak egy modellt, amely már az első napok eladási adatai alapján megmutatja, mennyit fognak végül összesen eladni a könyvből. Ez minden Bestsellerben közös és azt mutatja, hogy könyvek sorsa gyakorlatilag az első héten eldől. Érdekes, hogy az a mutató független attól, hogy krimiről vagy tudományos munkáról van-e szó. Ami viszont hatással van a sikerességi küszöbre, az az eladási időszak. Év elején sokkal kevesebb könyvet elég eladni az első héten ahhoz, hogy aztán sikeressé váljon, mint év végén, amikor az emberek egyébként is sokkal több könyvet vesznek.

A könyv rengeteg ehhez hasonló, színes történeten keresztül mutatja be a siker öt általános törvényét.Ezeket aztán tudományos kutatások eredménye és „big data” elemzések támasztanak alá. Aki nem sikerkalauz szerű, önsegítő könyvek útján szeretné megtudni, hogy milyen körülmények kellenek a siker eléréséhez, hanem egy nemzetközi hírű tudós kutatásain keresztül, az bátran vegye kézbe Barabási könyvét. Jó eséllyel tátott szájjal fogja habzsolni az oldalakat és ezzel akarva-akaratlanul, maga is hozzájárul a könyv sikeréhez.

Barabási Albert László Ph. D.

Erdélyi származású fizikus, hálózatkutató. Az egyetemet Bukarestben kezdte, majd az ELTE-n diplomázott fraktálelméletből. Tudományos fokozatot a Bostoni Egyetemen szerezte meg 1994-ben. Ezután az IBM-nél kezdett dolgozni. Szakterülete a hálózatkutatás. Tanított a Notre Dame Egyetemen, a Harvardon, a CEU-n és Bostonban a Northeastern Egyetemen is. Itt 2007-óta vezeti az egyetem Komplex Hálózati Kutatóközpontját. Tagja a Magyar Tudományos Akadémiának, az Amerikai Fizikai Társasáágnak és az Academia Europeaenak is. Magyarul megjelent könyvei: Behálózva – a hálózatok új tudománya 2003, Villanások – a jövő kiszámítható 2010, A képlet – a siker egyetemes törvényei 2018.

A képlet – a siker egyetemes törvényei, Libri Könyvkiadó, 2018. 3990,-Ft

×