Központi Kormányzati Szolgáltatás BUSZ (KKSZB)

A Központi Kormányzati Szolgáltatás Busz (KKSZB) nevű központi elektronikus ügyintézési szolgáltatás kialakításával megteremtődött a csatlakozott nyilvántartásokkal való adatkapcsolatok tekintetében a mai „pókhálószerű” architektúra szabványos működésen alapuló, szolgáltatásbusz logikájú, rugalmas, átlátható, üzembiztos megoldással való kiváltási lehetősége.

A KKSzB garantálja, hogy a célhoz és jogalaphoz kötöttség vizsgálata továbbra is a csatlakozott nyilvántartásokat vezető szervek felelősségi körében maradjon. A rajta keresztül történő kommunikációk üzeneteibe nem néz bele, azokat zárt borítékként kezeli, és egyszerűen implementálható, https protokoll feletti azonosítási és címzési metodikájának köszönhetően nem lassít az adatkapcsolatokon, viszont azokat egyszerűen menedzselhetővé és transzparenssé teszi.

Általa megvalósulhat a magyar közigazgatásban az alkalmazások közötti interfész, vagyis rendszer-rendszer kapcsolatok kialakításának egységes formája, melynek adminisztrációja letisztult felületeken válik kezelhetővé, a Rendszer Felhatalmazási Nyilvántartásban, illetve a Szolgáltatás katalógusban.A KKSzB a hozzá csatlakozott állami szerveken túl a piaci szereplők számára is lehetővé teszi, hogy a jogszabályokban meghatározott adateléréseket, szolgáltatásokat modern felületek segítségével, egy csatlakozási ponton, KKSzB-n keresztül érjék el.

A témával, illetve a csatlakozással kapcsolatos kérdéseket a KKSZB Támogatás csapata, a kkszb@idomsoft.hu e-mail címen várja. Kérjük, amennyiben csatlakozási igényt nyújtana be, úgy az oldalon található csatlakozási dokumentumokat előzetes egyeztetés céljából küldje meg a fenti e-mail címre.

Csatlakozás

Szolgáltatás katalógus

A KKSzB rendszeren keresztül aktuálisan elérhető szolgáltatások listáját tartalmazó alkalmazás. A felületen keresztül az egyes szolgáltatások metaadatainak megismerésére, interfészleírásainak letöltésére van lehetőség.

https://szolgkat.kkszb.gov.hu

Dokumentumok

Csatlakozáshoz szükséges dokumentációk:

Szabályzatok:

Rendszerdokumentációk, felhasználói segédletek:

A KKSZB egy új, szolgáltatás védelmi, úgynevezett Rate limit funkcióval bővül, melynek elsődleges célja a kérés számok korlátozása. A funkció használata opcionális, bővebb leírást ebben a dokumentumban talál. Az esetlegesen felmerülő kérdésekkel kapcsolatosan keresse a KKSZB Támogatást a kkszb@idomsoft.hu e-mail címen.

Tanúsítványok

Amennyiben kliensként szeretne kapcsolódni a KKSZB szolgáltatóhoz kérjük vegye fel megbízható webserver tanúsítványként a KKSZB rendszerhez kiadott tanúsítványokat:

Az integrációs teszt környezetben:

Az éles környezetben:

Amennyiben szolgáltatóként kapcsolódik a KKSZB-hez kérjük fogadja el a KKSZB rendszer kliens tanúsítványát megbízhatónak:

×