Helyreigazítást kért az IdomSoft

A 24.hu portálon 2018. április 19-én „Törölt egy óriási adatbázist a választási szoftver fejlesztője” címmel jelentették meg Spirk József újságíró cikkét. A közzétett cikk címe, illetve maga a cikk valótlan állításokat tartalmazott, ezért az IdomSoft Zrt. az alábbi valótlanságok helyreigazítását kérte – egyrészt a 24.hu-tól, másrészt az adott állításokat tovább híresztelő más médiumoktól.

A sérelmezett közlés címe – „Törölt egy óriási adatbázist a választási szoftver fejlesztője” – valótlan állítás. A valóság ezzel szemben az, hogy az adatbázisból nem történt törlés.

A sérelmezett közlés azt állítja, hogy a Nemzeti Választási Iroda az IdomSoft Zrt.-nek fizetett ki 9 milliárd forintot a 2018-as választás informatikai rendszerének kiépítésére. A valóság ezzel a valótlan állítással szemben az, hogy a 2018-as választás informatikai rendszerét (valasztas.hu) nem az IdomSoft Zrt. építette ki, valamint a Nemzeti Választási Iroda a 2018-as választások kapcsán nem fizetett ki az IdomSoft Zrt.-nek 9 milliárd forintot.

A sérelmezett közlés azt állítja, hogy az IdomSoft Zrt. nevéhez fűződik az Ügyfélkapu és az okmányirodai hálózat létrehozása. A valóság mindkét valótlan állítással szemben az, hogy az IdomSoft Zrt. nevéhez nem köthető sem az Ügyfélkapu, sem az okmányirodai hálózat létrehozása.

A sérelmezett közlés azt állítja, hogy „az Idomsoftnál törölték a szabálysértések elektronikusan tárolt adatait”. A valóság ezzel a valótlan állítással szemben az, hogy a szabálysértések elektronikusan tárolt adatainak adatbázisából nem történt törlés.

A sérelmezett közlés azt állítja, hogy „Az IdomSoft közvetlenül a mostani választás előtt is kiírt egy 2,1 milliárdos közbeszerzést „szakértői erőforrás” beszerzésére, amit éppen a korábbi tulajdonos, a Tigra által vezetett konzorcium nyert meg.” A valóság ezzel a valótlan állítással szemben az, hogy a sérelmezett közlésben hivatkozott nyílt közbeszerzési eljárás eredményeképpen az IdomSoft Zrt. nem egy, hanem három nyertes konzorciummal kötött keretszerződést.

A sérelmezett közlés azt állítja, hogy „negyedéves megrendelésekkel a „Nemzeti Választási Rendszer továbbfejlesztése a 2018. évi választásokra, valamint az ehhez szorosan kapcsolódó szolgáltatások nyújtása” címen 2017-ben bruttó 870 milliót, „az időközi választásokat, a helyi, a területi és országos népszavazást támogató informatikai rendszer kialakítása a Nemzeti Választási Rendszer továbbfejlesztésével” szerződés alapján pedig két év alatt 8 milliárd forintot fizettek ki az IdomSoft Zrt.-nek”.

A valóság ezekkel az állításokkal szemben egyrészt az, hogy az IdomSoft Zrt. számára a „Nemzeti Választási Rendszer továbbfejlesztése a 2018. évi választásokra, valamint az ehhez szorosan kapcsolódó szolgáltatások nyújtása” címen, a valótlanul állított bruttó 870 millió forinttal ellentétben 2017-ben nettó 102 milliót fizettek ki. Másrészt az, hogy „az időközi választásokat, a helyi, a területi és országos népszavazást támogató informatikai rendszer kialakítása a Nemzeti Választási Rendszer továbbfejlesztésével” szerződés alapján a valótlanul állított két év és 8 milliárd forinttal ellentétben négy év alatt nettó 593 millió forintot fizettek ki.

Az IdomSoft Zrt. a helyreigazítást a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény (Smtv.) 12. § (1) – (2) bekezdései, valamint a polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvény (Pp.) 495. § (1) – (2) bekezdései alapján kérte, és bízik benne, hogy a helyreigazítások leközlésével elkerülhetővé válik a további jogi út igénybevétele.