Ugrás a tartalomhoz

Napi 63 ezer adatlekérés az ingyenes járműellenőrzőn

A 2019 óta működő, Ügyfélkapun keresztül elérhető Jármű Szolgáltatási Platformon díjmentesen lekérdezhetők a járművek adatai, amit napi szinten bő 63 ezerszer vesznek igénybe a felhasználók. A rendszer a különböző ágazati szervek nyilvántartásaiban tárolt információkat gyűjti össze, így egy felületen megismerhetők a jármű alap- és műszaki adatai, eredetisége, vagy káreseményekben való érintettsége is.

A Jármű Szolgáltatási Platform lehetővé teszi a Magyarországon üzemelő járművek életútjának ingyenes megtekintését, amelyhez csupán egy rendszám megadása szükséges. A platform a kapcsolódó magyar nyilvántartásokból származó információkat gyűjti egybe, így nagyban hozzájárul a járművekkel kapcsolatos tájékozódás hatékonyabbá tételéhez. A rendszer felhasználóinak és a lekérések a száma folyamatosan emelkedik: 2023 első negyedévében naponta átlagosan 20 782 felhasználó indított 63 806 lekérést. A 2019-es indulás óta több mint 70 millió 60 ezer lekérdezést igényeltek a felhasználók.

Az Ügyfélkapun történő belépést követően a felület tájékoztatást nyújt többek között a kiválasztott jármű

  • alapvető műszaki adatairól,
  • származási és eredetiségére vonatkozó adatairól, beleértve az eredetvizsgálat során készült fényképeket,
  • forgalomban tartással kapcsolatos adatairól,
  • műszaki állapotáról,
  • futásteljesítmény-adatairól,
  • vagy épp arról, hogy érintett-e bármilyen 2019 óta bekövetkezett káreseményben.

A Jármű Szolgáltatási Platform az IdomSoft Zrt. projektjeként valósult meg, célja az ügyintézési folyamatok, valamint a nyilvántartások felülvizsgálata, racionalizálása és továbbfejlesztése. A felület a https://magyarorszag.hu/jszp_szuf címen érhető el.